Hieronder een samenvatting van de concerten die we de afgelopen recente jaren hebben gegeven. Niet meegenomen in deze opsomming zijn de optredens bij Open Monumentendagen, presentaties, kerstuitvoeringen e.d.
Aan het eind van dit overzicht in willekeurige volgorde nog wat kijk- en luistermateriaal.
Wij brachten op 15 juni 2024 in de Oude Kerk het programma Licht & Troost met prachtige a-capellamuziek.
Wij zongen onder andere Cantate Domino en Benedictus van Karl Jenkins, de negro spirituals van Michael Tippett en Stars van de Let Eriks Esenvalds voor achtstemmig koor en zes gestemde glazen. Daarnaast stond ook Da Pacem van Arvo Pärt op ons programma.
En we daagden onszelf uit met het mooie Agnus Dei van Samuel Barber.
Bij het thema Licht & Troost brachten wij een wens voor vrede middels het stuk Peace I leave with you van Knut Nystedt.
Voor een uitverkochte zaal brachten we zondag 26 november 2023 onder de titel ‘De aard van het beestje’ een gevarieerd programma met als thema: dieren in de breedste vorm.
We zongen werken door de tijd heen; van ‘Le Rossignol’ van Janequin, ‘Trois beaux oiseaux du paradis’ van Ravel, naar meer recente werken van o.a. Tavener en Whitacre. Bij de ‘Bestiaire’ cyclus van Absil werden de gedichten van Guillaume Apollinaire voorgedragen door Erna van Waart. We eindigden het optreden met ‘Ich wollt ich wär ein Huhn’ en ‘Süßer Tod’.
Bijpassende intermezzo’s werden verzorgd door pianist Christian Hutter en onze sopranen Margreet Ridder en Cora Cox brachten op komische wijze het Kattenduet van Rossini.
Zondag 23 april 2023 zongen we een volledig Spaans programma met als titel: Ay Amor!
Het was een gevarieerd programma onder leiding van Peter van der Leeuw met verrassende intermezzo’s verzorgd door gitarist Antonio Peršak en danseres Kyoko Urakawa.
We zongen onder andere het prachtige Romancero Gitano van componist Mario Castelnuovo-Tedesco. En de drie stukken over Don Quichot, zijn geliefde Dulcinea en zijn trouwe knecht Sancho Panza. Uiteraard stond Esta Tierra van Javier Busto op het programma en een sprankelend Canto Negro van Xavier Montsalvatge.
Programma
Zaterdag 17 december 2022 heeft het NKD een bijzonder kerstconcert georganiseerd in de Oud-Katholieke Kerk. We brachten meer en minder bekende kerstliederen ten gehore. Het concert was in samenwerking met vrouwenkoor Let it Go. Tevens verleende blaaskwintet Kwintvlaag hun medewerking aan dit concert, zij speelden onder andere een bijzondere Christmas Suite. En Joan Edwards van de Vertelkring Delft vertelde over hoe kleine boeren in de buurt van Milaan de Italiaanse kerstviering hebben beïnvloed met de Panettone.
Het concert werd goed bezocht en we kijken terug op een fijne samenwerking met diverse disciplines.
Programma
Luisterfragmenten: Tábortüznél / Es ist ein Ros entsprungen / Entre le boeuf et l’âne gris
Op 26 juni 2022 hebben we een geweldig concert uitgevoerd met muziek van beroemde componisten uit het noorden; prachtige kerkelijke maar ook atonale stukken van Pärt, en volksliederen van Skepats en Kreek. En we eindigden in ‘awe’ voor de sterren in het heelal waarbij we wijnglazen gebruikten om een hemelse klank te maken, een fantastisch stuk van de Letse componist Ēriks Ešenvalds. Tot slot kreeg het publiek nog een mini-workshop toonladders zingen met dirigent Peter van der Leeuw, terwijl het koor Solfeggio zong van Pärt. Blaaskwintet Kwintvlaag verzorgde prachtige intermezzo’s.
Programma
Het Nieuw Kamerkoor Delft deed in het weekend van 20 en 22 mei 2022 mee aan het Pärtpetuum: een festival in Delft rond de populaire componist Arvo Pärt. Het NKD zong stukken van Pärt tijdens de theatrale avondwandeling “Op de tast”. Het publiek kon bij een aantal stukken liggend in de kerk de muziek beluisteren. Veel bezoekers vonden het ontroerend en zelfs een mystieke ervaring om zo de prachtige muziek van Pärt te beleven.
Op 28 november 2021 hebben we voor het eerst weer een concert kunnen geven na een lange periode van lockdowns en niet live kunnen zingen vanwege corona. Onder de bezielende leiding van onze dirigent Peter van der Leeuw zong het koor uiteraard een versie van het bekende Autumn Leaves. Het programma was verder een mix van werken van componisten als Dvorak, Glass, Finzi, Fauré en Barber. Ook zong het koor een relatief onbekend, verrassend werk over het opstijgen van het eerste vliegtuig in Nederland van de componist Pieter van Dijck. Pianist Christian Hutter begeleidde het koor bij een aantal werken.
Programma
Op zaterdag 5 oktober 2019 gaven we een jubileumconcert in de Stanislaskapel in Delft. Het werd een bijzonder concert met o.a. de prachtige Berliner Messe van Arvo Pärt, het Wanderers Nachtlied van Alexander Voormolen, het Chanson d’automne van Alphons Diepenbrock en Northern Lights van Ola Gjeilo.
Het was tevens het het laatste optreden van onze dirigent Angeliki Ploka bij het NKD.
Programma
Op zondag 20 januari 2019 hebben we in de prachtige Van der Mandelezaal in het Prinsenhof te Delft een concert gegeven met als thema de 80-jarige oorlog. Een mooi programma met Spaanse liederen, een geuzenlied en religieuze werken zoals het O Magnum Mysterium van de Victoria en het Parce Mihi Domine van de Morales. Bij sommige stukken werden we begeleid door vier trombones. Het concert werd voorafgegaan door een boeiende lezing van kunsthistorica Joseé Claassen over de beeldende kunst en muziek van die tijd.
Programma
Het Nieuw Kamerkoor Delft heeft op 27 mei 2018 een ode gebracht aan componist Leonard Bernstein. Alt/mezzosopraan Boukje van Gelder, pianist Luba Podgayskaya en percussionist Andrea Petracca hebben meegewerkt aan het programma. Danseressen van de VAK Delft hebben gedanst.
Programma
Op 25 juni 2017 voerden we het programma 100 jaar De Stijl uit. Dit bestond uit een lezing door koorlid Josée Claassen en een muziekgedeelte. Aan het concert werkte verder pianist Ruben Plazier mee. Het was tevens het laatste optreden van onze dirigent Raymond Honing bij het NKD.
Programma
Op 5 en 6 november 2016 voerden we in het kader van de 400ste sterfdag van William Shakespeare het concert Songs and Sonnets uit. Aan de uitvoering werkten naast het koor de sopraan Wendy Roobol, de klavecinist Krijn Koetsveld, een strijkersensemble en een aantal dichters van de Poëziewerkplaats in Delft mee.
Programma
Op 11 maart 2016 vond de uitvoering van het concert Passie verbeeld plaats. Hierbij werd de kruisgang van Jezus belicht met a capella zang, muziek van de cellist Joachim Eijlander en schilderijen van lokale kunstenaars.
Programma
Op 7 november 2015 heeft het NKD een scratch georganiseerd rond het Requiem van Fauré. Na een dag repeteren in samenwerking met een strijkersgroep o.l.v. Karin Kemper, organist Cees van der Poel, sopraan Jeannette van Schaik en bariton Robert Brouwer hebben we het concert aan het eind van de middag uitgevoerd in de Hofkerk van Delft.
Op 4 juli 2015 heeft het NKD het programma Schoonheid en Troost uitgebracht. Centraal daarbij stond het Requiem van Fauré. Daarnaast zong het koor composities van Saint-Saëns en Poulenc en voerde het strijkersensemble werken uit van Ravel en Saint-Saëns.
Naast composities van onder meer Distler en Lauridsen werden ook bewerkingen van bekendere kerstmelodieën ten gehore gebracht. Hierbij werd a capella zang afgewisseld door gedichten en een kertstverhaal van Godfried Bomans.
Programma
Media
Luisterfragmenten:
Busto Esta tierra
Saint-Saëns Calme des nuits
Tábortüznél / Es ist ein Ros entsprungen / Entre le boeuf et l’âne gris